著書 |
|
Characteristics of WASHOKU: Japanese Traditional Dietary Culture, Compared With Sustainable Healthy Diets Based on Nutrition-Sensitive Agriculture and Food Systems Yamaguchi M、Nishi N: 国際栄養情報センター: Japanese Foods: Ingredients & Culture: 2022.9: American Chemical Society
|
|
|
原著論文 |
|
Association between Food Sources of Free Sugars and Weight Status among Children and Adolescents in Japan: The 2016 National Health and Nutrition Survey, Japan Fujiwara A、Okada E、Matsumoto M、Tajima R、Yuan X、Takimoto H: 栄養疫学・食育研究部: Nutrients: 14(17): 3659, 2022.9 PubMed
|
|
Association of the interaction between physical activity and sitting time with mortality in older Japanese adults Watanabe D、Yamada Y、Yoshida T、Watanabe Y、Hatamoto Y、Fujita H、Miyachi M、Kimura M: 身体活動研究部: Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports: 00: 1-11, 2022.9.16 PubMed
|
|
Combined use of sleep quality and duration is more closely associated with mortality risk among older adults: a population-based Kyoto-Kameoka prospective cohort study Watanabe D、Yoshida T、Watanabe Y、Yamada Y、Miyachi M、Misaka K、et.al: 身体活動研究部: Journal of Epidemiology: 2022.9.12 PubMed
|
|
Combined use of two frailty tools in predicting mortality in older adults Watanabe D、Yoshida T、Yamada Y、Watanabe Y、Yamada M、Fujita H、Miyachi M、et.al: 身体活動研究部: Scientific Reports: 12(1): 15042, 2022.9.3 PubMed
|
|
Consumer perceptions of health-related claims with broad conceptual or direct benefit expressions Tanemura N、Koshizaka M、Chiba T: 食品保健機能研究部: Journal of Functional Foods: 972022.9 PubMed
|
|
Does earlier acquisition of motor competence promote pubertal physical activity in Japanese elementary school children: A 4-year follow-up study Hikihara Y、Watanabe M、Aoyama T、Wakabayashi H、Hanawa S、Omi N、Tanaka S: 栄養・代謝研究部: J Sports Sci: 40(18): 2000-2009, 2022.9 PubMed
|
|
Effect of Excessive Screen Time on Cardiorespiratory Fitness in
Children: A Longitudinal Study Goto R、Isa T、Kawaharada R、Horibe K、Tsuboi Y、Nakatsuka K、Uchida K、Saeki K、Ono R: 身体活動研究部: Children: 9(10): 1422, 2022.9.20 PubMed
|
|
Estimation of the Effect of Salt-Intake Reduction on Cardiovascular Mortality Decline between 1950 and 2017 in Japan: A Retrospective Simulation Study Sugiyama T、Ikeda N、Minowa K、Nishi N: 国際栄養情報センター: Nutrients: 14(18): 3747, 2022.9.10 PubMed
|
|
Frequency of working at home, body mass index, and productivity in Japanese office workers: A cohort study Nakatsuka K、Murata S、Oka T、Tsuboi Y、Saeki K、Tezuka M、Ono R: 身体活動研究部: Work: 2022.9.5 PubMed
|
|
Global dietary quality in 185 countries from 1990 to 2018 show wide differences by nation, age, education, and urbanicity Miller V, Webb P, Cudhea F, Shi P, Zhang J, Reedy J, Erndt-Marino J, Coates J, Mozaffarian D, Global Dietary Database、Ikeda N: 国際栄養情報センター: Nature Food: 3: 694-702, 2022.9.19 PubMed
|
|
Peroxisome Proliferator-Activated Receptor α Has a Protective Effect on Fatty Liver Caused by Excessive Sucrose Intake Yamazaki T、Ihato M: 栄養・代謝研究部: Biomedicines: 10(9): 2199, 2022.9.6 PubMed
|
|
Synergistic Effect of Increased Total Protein Intake and Strength Training on Muscle Strength: A Dose-Response Meta-analysis of Randomized Controlled Trials Tagawa R、Watanabe D、Ito K、Otsuyama T、Nakayama K、Sanbongi C、Miyachi M: 身体活動研究部: Sports Medicine - Open : 8(110): 1-12, 2022.9.4 PubMed
|
|
Trends in Food Group Intake According to Body Size among Young Japanese Women: The 2001–2019 National Health and Nutrition Survey Matsumoto M、Tajima R、Fujiwara A、Yuan X、Okada E、Takimoto H: 栄養疫学・食育研究部: Nutrients: 14(19): 4078, 2022.9.30 PubMed
|
|
Variability in energy expenditure is much greater in males than females Halsey LG、Pontzer H、Kimura M、Yoshida T、Luke AH、Rood J、Sagayama H、Schoeller DA、Westerterp KR、Wong WW、Yamada Y、Speakman JR、et al. (all 83 authors): 身体活動研究部: Journal of Human Evolution: 171: 103229, 2022.9.15 PubMed
|
|
都市部小学校6年生における身体活動の量と内容の20年間の変化 糸井 亜弥、山田陽介、木村 みさか: 身体活動研究部: 体力科学: 71(5): 401-415, 2022.9.13 PubMed
|
|
|
総説 |
|
|
解説等 |
|
|
研究班報告書 |
|
|
国際学会等 |
|
|
国内学会等 |
|
どう教育すべきか??災害時の食と栄養 現場からのメッセージ 笠岡(坪山)宜代: 国際栄養情報センター: 第69回日本栄養改善学会学術総会: 2022.9.17: 岡山
|
|
「栄養に配慮した備蓄と災害発生後の食事シミュレーター」の作成 武田環、須藤紀子、島田郁子、笠岡(坪山)宜代: 国際栄養情報センター: 第69回日本栄養改善学会学術総会: 2022.9.17: 岡山
|
|
規定生活および自由生活における13機種の活動量計の歩数比較 中潟崇、村上晴香、川上諒子、Tripette J、中江悟司、山田陽介、高田和子、田中茂穂、宮地元彦: 身体活動研究部: 第77回 日本体力医学会大会: 2022.9.21: 栃木(オンライン開催)
|
|
健康食品の安全性と有効性 千葉剛: 食品保健機能研究部: 第66回⽇本薬学会関東⽀部⼤会: 2022.9.17: 横浜薬科大学
|
|
健康食品を利用する前に知っておくべきこと 千葉剛: 食品保健機能研究部: 第11回生命医薬情報学連合大会 一般公開セッション: 2022.9.15: 千里ライフサイエンスセンター(大阪)
|
|
健康食品栄養成分データベースの作成−食事調査における健康食品等からの栄養素摂取量の推定にむけて− 東泉裕子、金田恭江、下村千史、安冨藍、西平順、山本(前田)万里、瀧本秀美: 食品保健機能研究部: 第69回日本栄養改善学会学術総会: 2022.9.17: 川崎医療福祉大学(岡山、ウェブ開催)
|
|
災害時の摂食嚥下障害者に対する多職種での「食べる」支援〜実践経験からの体制構築〜 笠岡(坪山)宜代: 国際栄養情報センター: 第28回日本摂食嚥下リハビリテーション学会学術大会: 2022.9.23: 幕張メッセ
|
|
細胞内水分量と細胞外水分量の比率から見る筋量と筋質 山田陽介、吉田司、岩坂知治、中山侑泉: 身体活動研究部: 第77回 日本体力医学会大会: 2022.9.22: 栃木(オンライン開催)
|
|
体力科学分野における栄養・食事、エネルギー摂取量を調査する方法と意義 山田陽介、渡邉大輝、糸井亜弥、南里妃名子: 身体活動研究部: 第77回 日本体力医学会大会: 2022.9.23: 栃木(オンライン開催): シンポジウム31:体力科学分野における栄養・食事、エネルギー摂取量を調査する方法と意義(座長:中潟崇、山田陽介)
|
|
認知症リスクが高い高齢者を対象とした運動教室の成果と課題 円丁春陽、熊谷諒子、内田一彰、沖侑大郎、川上絵里奈 、足立恵理子、上野奈美、安達則子、古和久朋、小野玲: 身体活動研究部: 第11回日本認知症予防学会学術集会: 2022.9.23: 福岡
|
|
不規則勤務者の食生活実態〜平成30年国民健康・栄養調査から〜 山崎聖美、瀧本秀美: 栄養・代謝研究部: 第69回日本栄養改善学会: 2022.9.18: 岡山(オンライン)
|
|
|
研究所外での講義、講演等 |
|
|
新聞・雑誌報道など |
|
【トップインタビュー】今こそ心がけたい防災備蓄 国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所 国立健康・栄養研究所 国際栄養情報センター 国際災害栄養研究室 室長 笠岡(坪山)宜代 氏に聞く 坪山(笠岡)宜代: 国際栄養情報センター: 農畜産業振興機構: 2022.9.5
|
|
災害時でも食を我慢しない社会に 坪山(笠岡)宜代: 国際栄養情報センター: メディカルトリビューン: 2022.9.1
|
|
災害食の最前線!日本災害食学会の学術大会2022リポート 坪山(笠岡)宜代: 国際栄養情報センター: 読売新聞「防災ニッポン∔」: 2022.9.22: https://www.bosai.yomiuri.co.jp/biz/article/7692
|
|
週末で痩せる〜ホリデーウェイトゲインに気をつけろ〜 吉村英一: 栄養・代謝研究部: Tarzan: 2022.9.22
|
|