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マンスリーレポートとは、当研究所の研究者の著書、論文、学会発表、講演、新聞・雑誌報道などの月別一覧です。上記の年・月をクリックすると、その月の一覧が表示されます。

著書

第4章 肥満,肥満症の疫学 1.肥満の状況:国民健康・栄養調査/国際比較
池田奈由、西信雄: 国際栄養情報センター: 日本肥満学会編.肥満症診療ガイドライン2022: : 30-34, 2022.12.2: ライフサイエンス出版


原著論文

Association of low back pain and sleep quality with presenteeism
Tezuka M、Oka T、Nakatsuka K、Saeki K、Ono R: 身体活動研究部: Occupational Medicine: 2022.12 PubMed


Development of a diet quality score for Japanese and comparison with existing diet quality scores regarding inadequacy of nutrient intake
Oono F、Murakami K、Fujiwara A、Shinozaki N、Adachi R、Asakura K、Masayasu S、Sasaki S: 栄養疫学・食育研究部: J Nutr: 2022.12 PubMed


Predicting Overweight and Obesity Status Among Malaysian Working Adults With Machine Learning or Logistic Regression: Retrospective Comparison Study
Jyh Eiin Wong、Yamaguchi M、Nishi N、Araki M、Lei Hum Wee: 国際栄養情報センター: JMIR Formative Research: 6(12): e40404, 2022.12.7 PubMed


Relationship between intra-individual variability in nutrition-related lifestyle behaviors and blood glucose outcomes under free-living conditions in adults without type 2 diabetes
Yoshimura E、Hamada Y、Hatanaka M、Nanri H、Nakagata T、Matsumoto N、Shimoda S、Tanaka S、Miyachi M、Hatamoto Y: 栄養・代謝研究部: Diabetes Research and Clinical Practice: 196( 110231): 2022.12.20 PubMed


Safety assessment of herbal supplement components targeting hepatotoxicity and CYP3A4 induction in cell-based assay using HepG2 cells
Kondo T、Suzuki I、Chiba T、Tousen Y: 食品保健機能研究部: Journal of Food Science: 2022.12.16 PubMed


Sex-related Differences in Exercise Capacity Trends and Determinants after Cardiac Rehabilitation in Patients with Acute Myocardial Infarction
Kitagaki K、Ono R、et.al: 身体活動研究部: Physical Therapy Research: 25(3): 106-112, 2022.12.22 PubMed


Social Network Moderates the Association between Frequency of Social Participation and Physical Function among Community-dwelling Older Adults
Uchida K、Kawaharada R、Tanaka K、Ono R: 身体活動研究部: Physical Therapy Research: 2022.12 PubMed


質問紙で調査した地域在住自立高齢者の身体活動:京都-亀岡スタディ
山田陽介、吉田司、渡邊裕也、渡邉大輝、山縣恵美、南里妃名子、伊達平和、糸井亜弥、藤田裕之、宮地元彦、木村みさか: 身体活動研究部: 運動疫学研究: 2022.12: 論文採択


質問紙で調査した要介護・要支援認定者の身体活動:京都-亀岡スタディ.
山田陽介、吉田司、他: 身体活動研究部: 運動疫学研究: 2022.12


同一保健の用途内における健康強調表示の表現の違いに対する消費者の認識の予備的調査
種村菜奈枝、千葉剛: 食品保健機能研究部: New Diet Therapy: 38(3): 13-20, 2022.12


特別用途食品「とろみ調整用食品」の表示許可に関する物性試験方法の信頼性−室間共同試験による妥当性確認
熊井康人、鈴木一平、東泉裕子、近藤位旨、栢下淳、千葉剛、古庄律、竹林純: 食品保健機能研究部: 日本摂食嚥下リハビリテーション学会雑誌: 26(3): 190-200, 2022.12


総説

Muscle Glycogen Assessment and Relationship with Body Hydration Status: A Narrative Review
Shiose K、Takahashi H、Yamada Y: 身体活動研究部: Nutrients: 15(1): 155, 2022.12.29: MDPI


解説等

1日に失う水分量予測
山田陽介: 身体活動研究部: 読売新聞(夕刊): 2022.12.5: 読売新聞社


研究班報告書

国際学会等

A delayed eating schedule elevates the daily glucose level but not glycemic variability – randomized crossover study –
畑本陽一、吉村英一: 栄養・代謝研究部: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition: 2022.12.6: 東京: 国際栄養学会にて、食事のタイミングと血糖値の関係について一般発表を行った。


A simulation model of the effect of changes in salt intake on long-term trends in cardiovascular mortality during the period 1950-2017 in Japan
Sugiyama T、Minowa K、Ikeda N、Nishi N: 国際栄養情報センター: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition: 2022.12.6: Tokyo, Japan


Association between personality traits and food stockpiling for disaster. Japan
Harada M、Tsuboyama-Kasaoka N、 Oka O、Kobayashi R: 国際栄養情報センター: 22ND IUNS-ICN 2022 TOKYO: 2022.12.9: JAPAN. TOKYO


Attempts to prepare food for disasters with consideration for nutrition and water conservation. Japan
Shimada I、Aoki K、Shimamura C、Kumamoto Y、Nishimura M、Sudo N、Tsuboyama-Kasaoka N、Sato K: 国際栄養情報センター: 22ND IUNS-ICN 2022 TOKYO: 2022.12.9: JAPAN. TOKYO


Basic research on a proposing nutrient profile model for Japan
Ishimi Y、Takebayashi J、Yokoyama Y、Yoshizaki T、Tada Y、Okada E、Takimoto H: 食品保健機能研究部: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition in Tokyo, Japan: 2022.12.9: Tokyo


Current state and issues of laboratory nutrition analysis for food nutrition labeling in Japan: an assessment of performance data from proficiency testing schemes in 2017-2021
Takebayashi J、Takasaka N、Suzuki I、Nakasaka T、Kumai Y、Hirabayashi N、Chiba T、Watanabe T: 食品保健機能研究部: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition in Tokyo, Japan: 2022.12.7: Tokyo


Development and validation of a diet quality score for Japanese adults
Oono F、Murakami K、Fujiwara A、Asakura K、Masayasu S、Sasaki S: 栄養疫学・食育研究部: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition: 2022.12.7: Tokyo, Japan: ポスター発表


Differences in vegetable consumption between day workers and sift workers: analysis from the 2018 National Health and Nutrition Survey, Japan
Yamazaki T、Takimoto H: 栄養・代謝研究部: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition: 2022.12.9: Tokyo, Japan


Food choice motivators and food literacy in relation to diet quality in Japanese adults aged 19–80 years: a nationwide cross-sectional study
Murakami K、Shinozaki N、Yuan X、Tajima R、Matsumoto M、Masayasu S、McCaffrey TA、Livingstone BE、Sasaki S: 栄養疫学・食育研究部: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition: 2022.12.9: Tokyo, Japan: 口頭発表


Food Labeling Systems in Japan -Nutrition and Health Claims.
Chiba T: 食品保健機能研究部: The 22th International Congress of Nutrition: 2022.12.10: Tokyo


Frontiers in Disaster Nutrition -Establishment of a special section of disaster nutrition-Japan
Tsuboyama-Kasaoka N: 国際栄養情報センター: 22ND IUNS-ICN 2022 TOKYO: 2022.12.7: JAPAN. TOKYO


Frontiers in Disaster Nutrition for Nutritional Health Care after Natural Disaster and Pandemics
Tsuboyama-Kasaoka N: 国際栄養情報センター: 22ND IUNS-ICN 2022 TOKYO: 2022.12.10: JAPAN. TOKYO


Health and economic impacts of dietary salt reduction policies in Japan, 2019–2028: a Markov model simulation analysis
Ikeda N、Yamashita H、Hattori J、Minowa K、Yamada M、Kato H、Yoshita K、Nishi N: 国際栄養情報センター: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition: 2022.12.6: Tokyo, Japan


How accurate are self-reported anthropometrics among Japanese? A scoping review
Aoyama T、Yuan X、Matsumoto M、Okada E、Tajima R、Okada C、Takimoto H: 栄養疫学・食育研究部: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition: 2022.12.7: Tokyo, Japan: ポスター発表


"Nutrition surveillance in Japan for sustainable population health" in Symposium "Contribution of Asian scientists to global health and food systems"
Nishi N: 国際栄養情報センター: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition: 2022.12.9: Tokyo


Relationship between vegetable and fruit intake, their biomarkers and health indicators: Epidemiological literature review in Asians.
Tousen Y、Ikaga R、Yasudomi A、Takimoto H: 食品保健機能研究部: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition: 2022.12.8: Tokyo, Japan


The relationship between “home cooking” and dietary outcomes: A scoping review of definitions and assessment methods
Yuan X、Fujiwara A、Matsumoto M、Tajima R、Okada C、Koshida E、Takimoto H: 栄養疫学・食育研究部: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition: 2022.12.7: Tokyo, Japan: ポスター発表


Trends in dietary salt sources in Japanese adults: data from the National Health and Nutrition Survey 2007–2019
Matsumoto M、Tajima R、Fujiwara A、Yuan X、Okada E、Takimoto H: 栄養疫学・食育研究部: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition: 2022.12.7: Tokyo, Japan: ポスター発表


What Japanese children eat in school lunches: findings from the National Health Nutrition Survey 2012-2019
Fujiwara A、Matsumoto M、Tajima R、Yuan X、Okada E、Keiko Asakura、Takimoto H: 栄養疫学・食育研究部: 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition: 2022.12.7: Tokyo, Japan: 口頭発表


国内学会等

エネルギー摂取量は糞便と尿からのエネルギー排泄に影響する:無作為化クロスオーバー試験
濱田有香、畑本陽一、中潟崇、南里妃名子、中山侑泉、鈴木一平、林高則、安藤貴史、高田和子、田中茂穂、細見晃司、國澤純、宮地元彦: 栄養・代謝研究部: 第43回日本肥満学会学術集会: 2022.12


エネルギー摂取量は糞便と尿からのエネルギー排泄に影響する:無作為化クロスオーバー試験
吉村英一、濱田有香、畑本陽一、中潟崇、南里妃名子、中山侑泉、鈴木一平、林高則、安藤貴史、高田和子、田中茂穂、細見晃司、國澤純、宮地元彦: 栄養・代謝研究部: 第43回日本肥満学会学術集会: 2022.12


異なるエネルギー量の食事が呼吸商に及ぼす影響
濱田有香、吉村英一、畑本陽一、中潟崇、南里妃名子、中山侑泉、林高則、細見晃司、國澤純、宮地元彦: 栄養・代謝研究部: 第43回日本肥満学会・第40回日本肥満症治療学会学術集会: 2022.12.2: 沖縄(オンサイト・オンライン開催)


日本食品標準成分表における食物繊維の分析方法の更新が食物繊維摂取量推定値に与える影響
東泉裕子: 食品保健機能研究部: 第20回日本機能性食品医用学会総会: シンポジウム4 食物繊維の疾患予防・治療への可能性 : 2022.12.4


研究所外での講義、講演等

種村菜奈枝: 食品保健機能研究部: SSH交流会(Chiba Cross School Science Fair 2022)(千葉市教育委員会): 2022.12.17: 千葉市立千葉高等学校(千葉市)

「ウォーキングであなたも変われる!〜小さな一歩が健康への近道〜」2022年11月1日配信開始
岩坂知治: 身体活動研究部: 摂津市「令和4年度見とく?知っとく?なっとく!!動画de健康づくり!」: 2022.12.1: https://www.city.settsu.osaka.jp/soshiki/hokenfukushibu/hokenfukushika/kenkousoudantou/matigotofitonesu/20522.html https://www.youtube.com/watch?v=RToy_rEprcc


時間栄養学で考える健康によい食べ方
山崎聖美: 栄養・代謝研究部: 食育健康サミット2022: 2022.12.1: 配信


新聞・雑誌報道など

Nuclear Data Reveals How Much Water You Should Drink Daily
Yamada Y: 身体活動研究部: International Atomic Energy Agency: 2022.12.8


The 'eight glasses of water a day' rule isn't backed by evidence, so how much should we be drinking?
Yamada Y: 身体活動研究部: ABC.net.au : 2022.12.8


Why you don’t need to drink 8 cups of water a day
Yamada Y: 身体活動研究部: Washington Post: 2022.12.6


世界初の「人が1日に失う水分」を予測する“計算式”を作成…どんな場面で役立つ?研究者に聞いた
山田陽介: 身体活動研究部: フジニュースネットワーク プライムオンライン: 2022.12.11: https://www.fnn.jp/articles/-/456248


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