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マンスリーレポートとは、当研究所の研究者の著書、論文、学会発表、講演、新聞・雑誌報道などの月別一覧です。上記の年・月をクリックすると、その月の一覧が表示されます。

著書

地域住民(ダイエットリーダー)によるスマートダイエット
水島諒子、中田由夫: 栄養疫学・食育研究部: 健幸華齢のためのスマートライフ, 公益財団法人日本スポーツ協会(監修), 田中喜代次, 小澤多賀子, 大月直美(編集): : 145-150, 2019.6.30: サンライフ企画


中高齢期の身体特性論(メタボ・ロコモ予防)
宮地元彦: 身体活動研究部: 中高老年期運動指導士資格認定教本: : 3-10, 2019.6.28: 公益財団法人日本スポーツクラブ協会


原著論文

A nationwide survey of the attitudes toward the use of dietary supplements among Japanese high-school students.
Nishijima C、Kobayashi E、Sato Y、Chiba T: 食品保健機能研究部: Nutrients: 11(7): 2019.6.28 PubMed


Association of alcohol consumption with fat deposition in a community-based sample of Japanese men: The Shiga Epidemiological Study of Subclinical Atherosclerosis (SESSA).
Sumi M、Hisamatsu T、Fujiyoshi A、Kadota A、Miyagawa N、Kondo K、Kadowaki S、Suzuki S、Torii S、Zaid M、Sato A、Arima H、Miura K、Ueshima H、for the SESSA Research Group: 国際栄養情報センター: J Epidemiol.: 29(6): 205-212, 2019.6 PubMed


Diet quality and depression risk in Japan: a population-based prospective cohort study
Okubo R、Matsuoka YJ、Sawada N、Mimura M、Kurotani K、Nozaki S、Shikimoto R、Tsugane S: 栄養疫学・食育研究部: Scientific Reports : (in press)2019.6


Diet quality of Japanese adults differed by age, sex, and income level in the National Health and Nutrition Survey, Japan
Kurotani K、Ishikawa-Takata K、Takimoto H: 栄養疫学・食育研究部: Public Health Nutrition: (in press)2019.6


Impact of updated standard tables of food composition on nutrient intakes in Japan
Saito A、Okada E、Matsumoto M、Takimoto H: 栄養疫学・食育研究部: Journal of Food Composition and Analysis: 79: 5-11, 2019.6


Prognostic Significance of Body Weight Variation After Diagnosis in ALS: A Single-Centre Prospective Cohort Study
Yuki Nakayama、Chiharu Matsuda、Michiko Haraguchi、Kota Bokuda、Ishikawa-Takata K、Akihiro Kawata、Eiji Isozaki: 栄養・代謝研究部: J Neurol: 266(6): 1412-1420, 2019.6


Prospective study on the association between adherence to healthy lifestyles and depressive symptoms among Japanese employees: the Furukawa Nutrition and Health Study
Fukunaga A、Inoue Y、Kochi T、Hu H、Eguchi M、Kuwahara K、Miki T、Kurotani K、Nanri A、Kabe I、Mizoue T: 栄養疫学・食育研究部: J Epidemiol [Epub ahead of print]: 2019.6


Relationship of Freestyle Swimming Performance Between Adolescence and Adult Japanese Top-class Swimmers
Kunii M、Sawada SS、Yamamoto N、Gando Y、Naito H: 身体活動研究部: Juntendo Medical Journal: 65(6): 543-553, 2019.6 PubMed


Relative validity of starch and sugar intake in Japanese adults as estimated with comprehensive and brief self-administered diet history questionnaires.
Fujiwara A、Murakami K、Sasaki S: 栄養疫学・食育研究部: J Epidemiol.: 2019.6 PubMed


Safety and Efficacy Assessment of Isoflavones from Pueraria (Kudzu) Flower Extract in Ovariectomised Mice: A Comparison with Soy Isoflavones.
Tousen Y、Takebayashi J、Kondo T、Fuchino H、Kawano N、Inui T、Yoshimatsu K、Kawahara N、Ishimi Y: 食品保健機能研究部: Int. J. Mol. Sci. : 20(12): 2867, 2019.6


The impact of sex on risk of cardiovascular disease and all-cause mortality in adults with or without diabetes mellitus: A comparison between the U.S. and Japan.
Liu L、Miura K、Kadota A、Fujiyoshi A、Gracely EJ、Xue F、Liu Z、Takashima N、Miyagawa N、Ohkubo T、Arima H、Okayama A、Okamura T、Ueshima H: 国際栄養情報センター: J Diabetes Complications.: 33(6): 417-423, 2019.6 PubMed


幼児の就学前施設内における外遊び,室内遊びおよび運動指導時の身体活動量
田中千晶 、安藤貴史、薄井澄誉子、引原有輝、佐々木玲子、稲山貴代、田中茂穂: 所長: 体力科学: 68(3): 207-213, 2019.6.1 PubMed


総説

アジアの熱気が世界を変える〜アジア栄養学会議 ACN2019における 災害栄養シンポジウム開催報告〜
笠岡(坪山)宜代、加藤久典: 国際栄養情報センター: 日本栄養・食糧学会誌: 72(6): 289, 2019.6


解説等

シリーズ21世紀の健康とは? 3食育と健康
黒谷佳代: 栄養疫学・食育研究部: あいみっく: 40(2): 29-33, 2019.6


都市より農村で進む肥満 国際共同研究で判明
池田奈由: 国際栄養情報センター: 2019.6.17: 共同通信社の配信先新聞社(宮崎日日新聞、茨城新聞ほか)


理学療法士に必要な栄養学の知識1 栄養と運動
宮地元彦: 身体活動研究部: 理学療法: 36(6): 551-561, 2019.6.28


研究班報告書

国際学会等

Estimation of metabolic equivalent values of daily activities using heart rate monitor and anthropometry measures
Caballere Y、Ando T、Nakae S、Usui C、Aoyama T、Nakanishi M、Nagayoshi S、Fujiwara Y、Tanaka S: 栄養代謝研究部: ICAMPAM: 2019.6.27: Maastricht, Netherlands


Prediction of total energy expenditure and physical activity level using a triaxial accelerometer with a classification algorithm of ambulatory and non-ambulatory activities
Tanaka S、Ishikawa-Takata K、Nakae S、Sasaki S: 栄養代謝研究部: ICAMPAM: 2019.6.27: Maastricht, Netherlands


国内学会等

避難所の食事と要配慮者
笠岡(坪山)宜代: 国際栄養情報センター: 第 19 回日本健康・栄養システム学会大会 教育講演V: 2019.6.23: 神戸大学 百年記念館


保護者の栄養知識が日本人中学生の習慣的な牛乳および栄養素摂取量に及ぼす影響〜日本人中学生の習慣的な栄養素摂取量の適正さと母親の栄養知識との関連〜
松本麻衣、坂本梓、増本歩美、池本真二: 栄養疫学・食育研究部: ジャパンミルクコングレス(JAPAN MILK CONGRESS)2019: 2019.6.1: 東京


研究所外での講義、講演等

今こそ見つめなおそう次世代につなぐ”食の力“
黒谷佳代: 栄養疫学・食育研究部: 横浜市緑区食育月間講演会: 2019.6.22: 横浜市緑区


食育で健康寿命延伸
黒谷佳代: 栄養疫学・食育研究部: 第7回日本食育学会: 2019.6.8: 福岡


食事・栄養指導法 骨づくりとカルシウム
東泉裕子: 食品保健機能研究部: 2019年度公認スポーツ栄養士養成講習会: 2019.6.16: 東京


新聞・雑誌報道など

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