HOME > 調査・研究 > マンスリーレポート
国立健康・栄養研究所
検索
HOME
調査・研究お知らせ国立健康・栄養研究所について
お知らせ
マンスリーレポート
マンスリーレポート(2019年)     2018年 2020年 2021年 2022年 2023年

| 1月 | 2月 | 3月 | 4月 | 5月 | 6月 | 7月 | 8月 | 9月 | 10月 | 11月 | 12月|

検索
>> 2017年4月以降
>> 2011年4月〜2017年3月
>> 2011年3月末まで

マンスリーレポートとは、当研究所の研究者の著書、論文、学会発表、講演、新聞・雑誌報道などの月別一覧です。上記の年・月をクリックすると、その月の一覧が表示されます。

著書

原著論文

A self-reported measurement scale on a potential component of competency in the healthcare staff engaged in the prevention and control of non-communicable disease in Fiji
Ishikawa M、Nomura M、Miyoshi M、Nishi N、Yokoyama T、Miura H: 国際栄養情報センター: BMC Health Services Research: 19(1): 838, 2019.11 PubMed


Adolescents’ habitual nutrient intake adequacy was independent of milk provision in school lunch in Japan: a cross-sectional study of Japanese jumior high school female students
Matsumoto M、Masumoto A、Sakamoto A、Saito A、Ikemoto S: 栄養疫学・食育研究部: Asia J Diet: 1(4): 90-99, 2019.11


Are There Adverse Events after the Use of Sexual Enhancement Nutrition Supplements? A Nationwide Online Survey from Japan
Nishijima C、Kobayashi E、Sato Y、Chiba T: 食品保健機能研究部: Nutrients: 11(11): 2814, 2019.11.18 PubMed


Does physical activity attenuate the association between birth weight and glycated hemoglobin in non-diabetic Japanese women?
Aoyama T、Miyatake N、Seki K、Hossaka K、Takimoto H、Tanaka S: 栄養・代謝研究部: Journal of DOHaD : : (accepted), 2019.11.18 PubMed


Local Governments' Disaster Emergency Communication and Information Collection for Nutrition Assistance.
Sudo N、Urakawa M、Tsuboyama-Kasaoka N、Yamada K、Shimoura Y、Yoshiike N: 国際栄養情報センター: Int J Environ Res Public Health.: 16(23): 2019.11.21 PubMed


Metabolic equivalents of body weight resistance exercise with slow movement in older adults using indirect calorimetry.
Nakagata T、Yamada Y、Naito H: 身体活動研究部: Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism: 44(11): 1254-1257, 2019.11 PubMed


Multivariate analysis for molecular species of cholesteryl ester in the human serum.
Chen Y、Hui SP、Miura Y、Kato S、Sakurai T、Chen Z、Okada E、Ukawa S、Nakagawa T、Nakamura K、Tamakoshi A、Chiba H、Minami H: 栄養疫学・食育研究部: Anal Sci: 2019.11


Study of the Relationship between Body Mass Index, Body Image, and Lifestyle Behaviors: A Community Survey in Fiji
Ishikawa M、Yokoyama T、Nishi N、Miura H: 国際栄養情報センター: JMAJ DOI: 10.31662/jmaj.2019-0042: 3(1): 41-50, 2019.11


The choice of pedometer impacts on daily step counts in primary school children under Free-Living Conditions
Tanaka C、Hikihara Y、Inoue S、Tanaka S: 栄養・代謝研究部: Int J Environ Res Public Health: 16(22): E4375, 2019.11.9 PubMed


Validity of combination use of activity record and accelerometry to measure free-living total energy expenditure in female endurance runners
Yoshida A、Ishikawa-Takata K、Tanaka S、Suzuki N、Nakae S、Murata H、Taguchi M、Higuchi M: 栄養・代謝研究部: J Strength Cond Res: 11(33): 2962-2970, 2019.11 PubMed


Validity of One-Day Physical Activity Recall for Estimating Total Energy Expenditure in Elderly Residents at Long-Term Care Facilities: CLinical EValuation of Energy Requirements Study (CLEVER Study)
Yuki Nishi、Satoshi Nakae、Yosuke Yamada、Emi Kondo、Miwa Yamaguchi 、Hiroyuki Shirato 、Hirohiko Hirano、Satoshi Sasaki、Shigeho Tanaka、Fuminori Katsukawa: 栄養・代謝研究部: J Nutr Sci Vitaminol : 65(2): 148-156, 2019.11


総説

シフトワーカー のための時間栄養学
山崎聖美: 臨床栄養研究部: 体育の科学: 69(11): 812-816, 2019.11: 杏林書院


【糖尿病の食事療法を極める】『食品交換表』による栄養指導の意義とその限界
窪田直人: 臨床栄養研究部: 月刊糖尿病: 11(5): 23, 2019.11


理学療法士に必要な栄養学の知識 6―栄養・食品成分と骨
東泉裕子: 食品保健機能研究部: 理学療法: 36(11): 2019.11: メディカルプレス


解説等

時間栄養学のこれまでとこれから
田中茂穂: 栄養・代謝研究部: 体育の科学: 69(11): 778-779, 2019.11: 杏林書院


研究班報告書

国際学会等

国内学会等

研究所外での講義、講演等

健康寿命の延伸と社会保障費の推移に関するシミュレーション
西信雄: 国際栄養情報センター: 国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所国立健康・栄養研究所 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構食品研究部門 研究交流会セミナー: 2019.11.15: 食品研究部門管理棟


災害時の食生活と栄養〜いま 出来ること!〜
笠岡(坪山)宜代: 国際栄養情報センター: 令和元年度 新潟県災害医療研修会: 2019.11.23: 長岡赤十字看護専門学校


災害時の食生活と栄養〜いま 出来ること!〜
笠岡(坪山)宜代: 国際栄養情報センター: 令和元年度 新潟県災害医療研修会: 2019.11.21: 新潟大学


災害時の食生活と栄養〜いま 出来ること!〜
笠岡(坪山)宜代: 国際栄養情報センター: 令和元年度 新潟県災害医療研修会 : 2019.11.22: 上越総合病院


新聞・雑誌報道など

「食の起源」監修
田中茂穂: 栄養・代謝研究部: NHKスペシャル 全5回シリーズ: 2019.11.24: NHK総合テレビ


(c) All Copyrights reserved 2009 National Institute of Health and Nutrition