# GP-write Meeting Agenda

MAY 1, 2018 • BOSTON, MA

#### GP-write: A Grand Challenge Using DNA Synthesis, Gene Editing and Other Technologies to Understand, Engineer and Test Living Systems

This meeting will be a scientific working meeting, where the GP-write Working Groups will report on their progress and present their charters and roadmaps. Break-out sessions will be held to discuss areas of overlap between groups and enable open discussion and synergy.

#### 8:00 - 8:30 | REGISTRATION AND CONTINENTAL BREAKFAST

#### 8:30 - 8:40 | WELCOME TO HARVARD MEDICAL SCHOOL

Overview of the Meeting, Nancy J Kelley, Nancy J Kelley & Associates (10 minutes) (Confirmed) (8:40)

#### 8:40 – 9:30 | OVERVIEW OF PROJECT: FROM READING TO WRITING GENOMES

- Jef Boeke, NYU Langone Medical Center, George Church, Harvard Medical School | Evolution of GP-write and Progress to Date (20 minutes) (Confirmed) (9:00)
- GP-write Scientific Executive Committee: Roundtable discussion amongst Jef Boeke, NYU Langone Medical Center, George Church, Harvard Medical School, Pam Silver, Wyss Institute, Farren Isaacs, Yale University (30 minutes) (Confirmed) (9:30)
  - Announcement of first, large-scale community-wide project
  - Key Questions
  - Scientific Roadmap and Milestones

### 9:30 - 11:00 | GP-WRITE WORKING GROUP PRESENTATIONS AND DISCUSSION

(Presentations by Moderator with panel discussion)

 Social, Legal and Ethical Issues, Carolyn Chapman, NYU Langone Medical Center, Division of Medical Ethics (30 minutes) (Confirmed) (10:00)

Panelists:

- Gigi Gronvall, Johns Hopkins Center for Health Security
- Jeantine Lunshof, MIT Media Lab
- Robert Smith, University of Edinburgh
- Technology and Infrastructure Development, Nili Ostrov, Harvard Medical School (30 minutes) (Confirmed) (10:30)
   Panelists:
  - Jeffery A Schloss, Independent Consultant
  - Axel Trefzer, Thermo Fisher Scientific
  - Giovanni Stracquadanio, University of Essex
  - Ben Gordon, MIT Broad Foundry for Synthetic Biology
- High Performance Computing and Bioinformatics, Chris Dwan, Bridgeplate (30 minutes) (Confirmed) (11:00)
   Panelists:
  - Select members of Computing/ Bioinformatics Working Group

#### 11:00 - 11:30 | BREAK

## 11:30 - 1:00 WORKING GROUP PRESENTATIONS AND DISCUSSION (continued)

- Safety Engineering, Farren Isaacs, Yale University (30 minutes) (Confirmed) (12:00)
   Panelists:
  - Neal Stewart, Institute of Agriculture, University of Tennessee
  - Peter Carr, Lincoln Laboratory
  - Brad Schmier, Memorial Sloan Kettering Cancer Center
  - Michael Chou, Harvard Medical School
- Standards, Quality Control and Reporting, Jake Beal, BBN Raytheon (30 minutes) (Confirmed) (12:30)
   Panelists:
  - Leslie Mitchell, NYU Langone Medical Center
  - Bryan Bartley, BBN Raytheon
  - Jonathan Karr, Icahn Institute for Genomics and Multi-scale Biology
- Intellectual Property, Kristin Neuman, MPEGLA (30 minutes) (Confirmed) (1:00)
   Panelists:
  - Bryan Bishop, LedgerX

### 1:00 - 2:00 | BREAKOUT SESSIONS/GROUP DISCUSSION | LUNCH (provided)

### 2:00 - 2:30 WORKING GROUP PRESENTATIONS AND DISCUSSION (continued)

- Public Communications, Outreach, Jeffrey Bessen, Harvard University (Confirmed)
- Education, Ellen Jorgensen, Biotech Without Borders (Confirmed) (30 minutes) (2:30)

#### 2:30 – 3:30 | GP-WRITE INTERNATIONAL PRESENTATIONS

- Australia, Natalie Curach, Synthetic Biology, Macquarie University
  (12 minutes + 3 minutes for discussion) (2:45)
- Brazil, Elibio Rech, EMBRAPA, National Institute of S&T, Synthetic Biology (12 minutes + 3 minutes for discussion) (3:00)
- Canada, Peter Zandstra, The University of British Columbia and Bogumil Karas, Western University (12 minutes + 3 minutes for discussion) (3:15)
- China, Bing-Zhi Li, Tianjin University (12 minutes + 3 minutes for discussion) (3:30)

#### 3:30 - 4:00 | BREAK

## 4:00 - 5:00 | GP-WRITE INTERNATIONAL PRESENTATIONS (continued)

- India, Binay Panda, Ganit Labs (12 minutes + 3 minutes for discussion) (4:15)
- Japan, Yasunori Aizawa, Tokyo Institute of Technology (12 minutes
  + 3 minutes for discussion) (4:30)
- Singapore, Jee Loon Foo, National University of Singapore (12 minutes + 3 minutes for discussion) 4:45
- United Kingdom, Susan J Rosser, University of Edinburgh (12 minutes + 3 minutes for discussion) (5:00)

### 5:00 - 6:00 | GP-WRITE INDUSTRY PARTNER/ADVISORY BOARD PRESENTATIONS

- John Fuller, Field Applications Scientist, Labcyte (10 minutes) (Confirmed) (5:10)
- Emily Leproust, Chief Executive Officer, Twist Bioscience (10 minutes) (Confirmed) (5:20)
- Helge Bastian, Vice President and General Manager Synthetic Biology, Thermo Fisher Scientific (10 minutes) (Confirmed) (5:30)
- Jake Beal, Senior Scientist, Raytheon BBN Technologies (10 minutes) (Confirmed) (5:40)

Andre Choulika, Founder, Chairman and Chief Executive Officer, Cellectis (10 minutes) (Confirmed) (6:00)
 6:00 – 6:15 | WRAP UP AND NEXT STEPS
 6:30 – 7:00 | PRESS BRIEFING

6:30 - 8:30 | EVENING COCKTAILS